Een van de meest gebruikte toepassingen van gebruikte bielzen is het maken van een hekwerk in de tuin. Of je nu nieuwe of oude spoorbielzen hebt: een hekwerk van spoorbielzen geeft je tuin een authentieke en stoere uitstraling.

Spoorbielzen zijn er in verschillende soorten maten, zowel nieuw als gebruikt, zachthout en hardhout. Teruggewonnen bielzen werden over het algemeen gebruikt om spoorlijnen te ondersteunen en ze hebben een versleten uiterlijk waardoor ze ideaal zijn voor die traditionele, rustieke uitstraling.

De afgelopen jaren hebben spoorbielzen een opleving gezien, vanwege hun veelzijdigheid en robuustheid bij gebruik in tuinprojecten. Ze worden vaak gebruikt om bloembakken te vormen, tuinranden of worden gebruikt bij het verstevigen van muren.

Waar moet je op letten
Er zijn een aantal aandachtspunten die je in je achterhoofd gaat houden wanneer je een hekwerk van spoorbielzen gaat maken:

In welke richting wil je de bielzen gaan stapelen? Je kunt ze allemaal verticaal in de grond graven of juist voor een horizontale omheining gaan. Probeer voor je de spoorbielzen ophaalt te weten wat voor hekwerk je wilt, want wij zagen de spoorbielzen voor je op maat.
Zoek een aantal geschikte spoorbielzen uit en controleer ze goed op eventuele beschadigingen.

Tips bij het ontwerpen van een hekwerk van spoorbielzen
Wil je ze verticaal? Dan zul je een 300 mm brede geul moeten graven met een geschikte diepte, zodat de bielzen goed blijven staan. Om een speels effect te krijgen is het mooi om de spoorbielzen in verschillende lengtes te zagen. Vul de geul met een basis van cement, zodat de bielzen stevig staan. Je hebt minstens 50 mm beton nodig.

Het is slim om een houten lat aan de achterkant van de spoorbielzen te spijkeren, want zo blijven ze uitgelijnd terwijl het beton hard wordt. Het kan 2 tot 3 dagen duren voordat het beton helemaal hard is.