Als je een pad in de tuin hebt dat vaak wordt gebruikt – zoals bijvoorbeeld naar een schuur – kan dit een flinke invloed hebben op de kwaliteit van je gras. Het aanleggen van een pad is de perfecte manier om je gazon te ‘doorbreken’ en een goede manier om mensen door je tuin te leiden zonder dat het gazon naar de gallemiezen gaat. Spoorbielzen zijn daar perfect voor.

Spoorbielzen zijn extreem veelzijdig en perfect voor het leggen van tuinpaden. In tegenstelling tot grindpaden, kun je er gemakkelijk op blote voeten overheen lopen en ze zullen niet opwarmen zoals stenen of betonnen paden. Daarnaast kun je ze makkelijk zagen (of laten zagen) en hoef je niet veel skills te hebben om een tuinpad van spoorbielzen aan te leggen.

De simpelste paden zijn gewoon gegraven. Maar hoe doe je dit?

1. Leg de spoorbielzen op de plaats waar je ze in je tuin wilt hebben. Leg ze niet te ver uit elkaar, maar ook niet te dicht zodat je struikelt. Een onderlinge afstand van 3 centimeter is vaak perfect.
2. Markeer de posities met krijt.
3. Meet de spoorbielzen op en graaf diep genoeg. Het is ideaal om de spoorbiels ongeveer 2,5 centimeter diep in te graven.
4. Giet 2,5 centimeter zand in elk gat en stamp dat aan.
5. Plaats de bielzen langzaam in elk gat en stamp het goed aan. Je kunt hiervoor een moker gebruiken. Controleer goed of alles waterpas is.
6. De spoorbielzen zakken na een tijdje dieper weg, dus het is niet erg als ze eerst een beetje uitsteken.

De route van je pad

Je kunt het nog wat spannender aanpakken en een groter deel van je tuin uitgraven en dat vullen met grind of kiezels. Ook kun je een heel gebied uitgraven en het ‘bestraten’ met dwarsliggers. Dit is wel wat werk, want het moet natuurlijk goed stabiel liggen. Maar het geeft wel een fantastisch resultaat!

Het eenvoudige pad hierboven is vaak de beste optie voor een pad met weinig onderhoud, vooral als je een kleinere tuin hebt. Als je een groter gebied hebt en een intensiever project niet erg vindt, zijn de mogelijkheden eindeloos.