Een vijver maken van spoorbielzen

Het zicht en geluid van kabbelend water zorgt voor een vredige, elementaire sfeer in achtertuinen en tuinen. Het is een mooi stukje natuur dat je tuin net wat extra’s geeft. Heb je geen natuurlijke bron van water op je terrein maar wil je wel wat nattigheid? Dan is het aanleggen van een vijver misschien een idee. Je kunt hem omranden met spoorbielzen, voor een stoer effect. Een vijver maken doe je zo

Stap 1: Bepaal waar je de vijver wilt hebben

De meeste vijvers doen het het best op plekken die gemengde zon en schaduw krijgen, omdat zo de planten groeien en de algen op afstand blijven. Maar misschien wil je de vijver op een plek die je vanuit huis kunt zien, zodat je er zelfs bij koud of regenachtig weer van kunt genieten.

Neem vóór het vijver maken contact op met je gas- en elektriciteitsbedrijf. Zij kunnen langskomen om de plaatsen van je gas- en elektriciteitsleidingen te markeren. Zo weet je dat je daar in ieder geval niet moet graven. Kies niet voor een plek die te dicht bij bomen staat, omdat je hun wortelsystemen kunt beschadigen.

Stap 2: Denk na over de grootte en diepte van je vijver

Woon je in een vochtig gebied, dan kan je vijver niet zo heel diep zijn. In droog gebied kun je wat dieper graven, want een ondiepe vijver zal dan snel verdampen. Grotere vijvers zijn gemakkelijker te onderhouden. Ze zijn stabieler, dus planten en andere dieren hebben een betere overlevingskans.

Gebruik een touw om de vorm van uw vijver vast te stellen en een idee te krijgen van de maat die je wilt. Houd het touw op zijn plaats om je te begeleiden terwijl je begint met graven.

Stap 3: Start met de vijver maken

Graaf de vijver. Voor een kleine vijver red je het wel met een schep. Houd deze dingen wel in gedachten tijdens het graven:

  • Omdat je de groei van dieren in het wild wilt ondersteunen, moet je vijver diep genoeg zijn om niet vast te vriezen in de winter. Je kunt de vijver het best een paar meter diep graven zodat de dieren die er leven kunnen overwinteren.
  • De ene kant van de vijver moet een geleidelijke helling hebben, zoals een klein stradje, zodat de dieren die in de vijver vallen er weer uit kunnen komen. Dieren kunnen verdrinken in vijvers met steile kliffen aan alle kanten.
  • Bewaar de grond die je afgraaft om de vijver te ommuren.
  • Verwijder na het graven alle scherpe stenen uit het gat.

Stap 4: Lijn de vijver uit

Lijn de vijver eerst uit met een laag zand en zorg ervoor dat elke spleet bedekt is. Voeg vervolgens een laag biologisch afbreekbare of door de mens gemaakte materialen toe. Je kunt kranten of jute gebruiken, maar biologisch afbreekbare materialen kunnen na een tijdje gaan rotten, waardoor de zandlaag de enige bescherming is. Stenen kunnen zich door deze zandlaag opdringen en de voering beschadigen. Overweeg daarom niet-biologisch afbreekbaar materiaal zoals speciale vijverondervloer. Als je deze laag hebt neergelegd, bedek je deze met een groot stuk waterdichte vijverfolie. In bouwmarkten kun je verschillende soorten waterdichte vijverfolies krijgen.

Stap 5: Vul de vijver

Gebruik een tuinslang om de vijver tot aan de rand te vullen, zorg ervoor dat je stopt voordat hij overstroomt. Je kunt de vijver ook vullen met verzameld regenwater als je liever geen gepompt water gebruikt. Snijd de overlappende voering terug tot ongeveer 20 tot 25 cm.

Stap 6: Omrand de vijver met spoorbielzen

Maak een spleet rond de rand van de vijver. Til de vijverfolie naar achteren en gebruik een schop om een spleet van een centimeter of 16 in de aarde rondom de hele vijver te maken. Steek de schop een paar centimeter in de spleet, manoeuvreer hem zo dat hij evenwijdig aan de grond staat en til het gras voorzichtig op rond de hele spleet, waardoor er een soort grasflap rond de hele vijver ontstaat. Til nu de grasflap op en stop de randen van de vijverfolie in de gleuf. In de gleuf plaats je vervolgens de spoorbielzen. Je kunt variëren in hoogte. De spoorbielzen kun je nog bekleden met gras, mos of planten. Houd er wel rekening mee dat dieren niet meer uit de vijver kunnen als hij helemaal omrand is.

Spoorbielzen bestellen

Geïnspireerd geraakt? Ga deze zomer lekker aan de gang en maak die vijver! Wij bezorgen de spoorbielzen door heel Nederland aan huis, ideaal! Je kunt ons bereiken op 0486 46 4161.

[fts_pinterest type=boards_list pinterest_name=platenburgspoorbielzen boards_count=6]