Wat je met spoorbielzen al niet kunt… Wat dacht je van het hout gebruiken voor een houten vloer? Spoorbielzen zijn erg breed en dat zorgt ervoor dat je vloer een robuuste uitstraling krijgt. Daarnaast zijn er veel verschillende kleuren mogelijk, dus het past in vrijwel ieder interieur. 

Het bedrijf Raftwood is er al heel erg slim mee begonnen. Zij gebruiken voor de toplaag oude spoorbielzen en dat ziet er echt heel erg gaaf uit. Spoorbielzen zien er erg ruig uit en daardoor hoef je de vloer niet zelf te verouderen of te borstelen. Je krijgt vanzelf een hele robuuste, natuurlijke uitstraling.

Een vloer van spoorbielzen, hoe pak je dat aan?

Je kunt de spoorbielzen het beste gebruiken voor de toplaag van de vloer. Voor de onderlaag kun je kiezen voor een multiplex onderlaag van beukenhout en een 4mm toplaag. Zo krijg je weinig werking en is de vloer stabieler. Dankzij het multiplek kun je er ook nog vloerverwarming onder leggen, want de warmte wordt goed geleid.

Bij Raftwood hebben ze een speciale aanpak. De eiken spoorbielzen worden een lange tijd in een rivier gelegd en vervolgens ondergedompeld in een bad kokend water. Dat doen ze zodat de spoorbielzen veel water opnemen en je ze kunt kloven tot 4 mm dikke eiken stroken. Dit doen ze zodat de ruwe structuur van het eikenhout behouden blijft.

Tot slot drogen ze de spoorbielzen 6 maanden lang, want zo heeft het hout bijna geen werking meer. Zelf een houten vloer maken van spoorbielzen? Het staat erg mooi in een tuin- of buitenhuis. Of op een terras.