Spoorbielzen zijn een van de meest populaire tuintrends van dit jaar. Ontwerpers en tuinarchitecten gebruiken ze werkelijk waar overal voor: van het aanleggen van paden, tot muurtjes of plantenbakken. Er zijn veel verschillende soorten spoorbielzen te koop, met een verscheidenheid aan kleuren, houtsoort en afmeting. Je kunt kiezen tussen nieuwe en gebruikte spoorbielzen, maar wat is het beste? Wij zetten de verschillen voor je op een rij. 

Nieuwe spoorbielzen

Nieuwe spoorbielzen worden vaak gemaakt van zacht hout zoals dennen of sparren, maar er zijn ook nieuwe houten bielzen gemaakt van eikenhout. Die zijn dan wel wat duurder. Bielzen van naaldhout zijn niet zo duurzaam als gebruikte spoorbielzen en ze hebben rechte randen en geen slijtage. Dit maakt ze geschikt voor projecten waarbij je een scherpe en strakke afwerking wilt.

Bij nieuwe spoorbielzen kun je voor tal van kleuren en behandelmaterialen kiezen. Dit kan met gebruikte spoorbielzen vaak niet, want zij hebben al gewoon een kenmerkende kleur. Omdat het grootste gedeelte van nieuwe spoorbielzen gemaakt is van naaldhout, zijn ze vaak lichter dan gebruikte spoorbielzen en ze zijn dus makkelijker te hanteren. Vanwege het materiaal zijn ze ook goedkoper. Een nieuwe eikenhouten spoorbiels is vaak duurder dan gebruikte eiken spoorbielzen, maar ze zijn dan wel weer makkelijker te schilderen en te behandelen dan hun gebruikte tegenhangers.

Gebruikte spoorbielzen

Gebruikte spoorbielzen zijn perfect voor tuinders en architecten die graag wat ‘karakter’ aan hun project willen toevoegen. Hardhout is duurzamer en je zult zien dat het grootste deel van de gebruikte spoorbielzen in erg goede staat verkeert, dankzij het eikenhout. Er zijn niet veel gebruikte zachthouten spoorbielzen op de markt en de enkeling die wel te koop is zal gebroken randen hebben en in slechte staat verkeren. Wil je echt een zachthouten spoorbiels? Dan kun je toch het beste voor nieuwe gaan.

Gebruikte spoorbielzen zijn donker of medium bruin van kleur, omdat ze zijn behandeld met een conserveermiddel op basis van olie. De dikte van de spoorbiels is bij voorbaat al bepaald, al kun je ze wel op de gewenste lengte laten zagen. Heb je echt exacte nauwkeurigheid nodig, dan kun je beter voor een zachthouten biels gaan. Maar dan heb je ook een stuk minder karakter in je tuin.

Je keuze maken

Spoorbielzen zijn een perfect tuinmateriaal. Ze zijn duurzaam, makkelijk te gebruiken en op tal van manieren in te zetten. Denk van te voren wel na of het materiaal geschikt is voor je project. Als je exacte maten en strakke randen wilt, zul je voor nieuwe spoorbielzen moeten gaan. Maar als je van karakter en een oude look houdt, dan zijn gebruikte spoorbielzen perfect.