Je hebt een stel mooie gebruikte spoorbielzen gekocht en je wilt natuurlijk dat ze lang meegaan. Moet je daarom je spoorbielzen behandelen? In dit artikel leggen we het uit.
Oude spoorbielzen zijn vaak al behandeld met creosoot en die spoorbielzen hebben dus eigenlijk geen extra behandeling meer nodig. Over creosoot doen veel wilde verhalen de ronde. Creosoot wordt al meer dan 150 jaar gebruikt om de levensduur van hout te behouden en te verlengen. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat het voorheen veilige niveau van 50 ppm benzopyreen in creosoot nu onveilig is, wat leidde tot EU-beperkingen met betrekking tot het gebruik van ‘nieuwe creosoot’ en – in mindere mate ‘gebruikte gecreosoteerde materialen’ -.
Een nieuwe richtlijn van de EU wil mensen beschermen tegen benzopyreen, een van de stoffen in creosoot. Uit Duits onderzoek blijkt namelijk dat het iets schadelijker is dan we eerst dachten. Benzopyreen zit onder andere in sigaretten, maar ook in hamburgers die worden bereid op een barbecue met houtskool.
Maar wat betekent dat nu voor jouw spoorbielzen? Over het algemeen zijn spoorbielzen goed te gebruiken in de tuin. Het is wel aan te raden om door creosoot behandelde spoorbielzen niet te gebruiken op plaatsen waar veel huidcontact is (scholen, speeltuinen en bankjes) en niet op plaatsen waar het in contact komt met eten. Spoorbielzen die behandeld zijn met creosoot kun je ook beter niet in huis gebruiken.
Onbehandelde spoorbielzen
Heb je onbehandelde spoorbielzen? Dan is het slim om ze zelf nog even te behandelen zodat ze wat langer mee gaan. Dat kun je bijvoorbeeld doen met Cetabever Carbobruin. Dat goedje beschermt tegen weer en wind en is het alternatief voor Carbolineum. Voor al het houtwerk buiten zoals bielzen, schuren, hekken, steigers. Het dringt diep in de ondergrond, accentueert de houtnerf, beschermt tegen weerinvloeden en is zeer duurzaam, ook voor ruw hout.
Onbehandeld hout behandelen: een stappenplan
1. Begin met ontvetten
Ontvet het te behandelen oppervlak met Alabastine verfreiniger. Hardhout zoals Teak of Meranti ontvet je met thinner. Afzelia kun je het beste reinigen met water en ammonia.
2. Ga schuren
Schuur met schuurpapier korrelgrofte P150-P180 en maak daarna het oppervlakte stofvrij. Om een optimale kantendekking te verkijgen, kun je de scherpe hoeken en randen afronden.
3. Breng de carbobruin aan
Om tot een optimaal resultaat te komen dien je de ondergrond nogmaals te ontvetten.
4. De afwerking
Breng drie lagen Carbobruin op met een kwast of lakviltroller.
De laagdikte van de aangebrachte natte verflaag en de temperatuur beïnvloeden de droging. Hoe dikker de verflaag, des te langer de droogtijd. De lagen zijn overschilderbaar na 24 uur (bij 20 graden) of 48 uur (bij 10 graden).