Spoorbielzen hergebruiken als tuinmuur: een stappenplan

Spoorbielzen hergebruiken kan op talloze manieren. Je kunt ze in huis gebruiken, maar ook in de tuin. Bijvoorbeeld door het maken van een muurtje. Maar hoe doe je dat? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Spoorbielzen hergebruiken voor een verticale tuinmuur

Het voordeel van het verticaal plaatsen van de spoorbielzen is dat je de hoogte van de muur op verschillende plaatsen kunt variëren en dat u een gebogen muur kunt maken in plaats van een rechte. Het maken van een steunmuur uit staande spoorbielzen is vrij makkelijk. Graaf gewoon een greppel, laat de spoorbielzen verticaal naast elkaar zakken en vul het met een droge betonmix op, die je rond de spoorbielzen kunt neerstorten tot de muur stijf is. Het voordeel van een droge cementmix is ​​dat je tijdens het aanleggen van de muur de spoorbielzen kunt verwijderen en verplaatsen zonder overal nat beton te krijgen. Als de grond vochtig is kun je het beton plaatsen zonder water toe te voegen. Als dit niet het geval is, gebruik je gewoon een gieter of tuinslang.

De tuinmuur verstevigen

Nadat de spoorbielzen op hun plaats zijn bevestigd en het beton is geplaatst, kun je ook de ruggen van de spoorbielzen aan elkaar verbinden, met stukken hout, metalen stroken of draad. Dat zal helpen om de keermuur van de dwarsliggers te versterken, als er op een bepaald punt druk is door grond die de spoorbielzen naar voren duwt. Dit systeem zou ook moeten werken in een gebogen wand.

De diepte van de sleuf hangt af van de hoogte van de muur en de druk van de aarde of het materiaal dat je gebruikt. Houd rekening met wanneer de grond week is en de druk toeneemt. Sommige tuinarchitecten houden zich aan het gezegde: ‘een derde in de grond en tweederde erboven’. Als de muur 1 meter hoog is is het slim om de spoorbielzen een halve meter in de grond te zetten.

Vergeet niet om na te denken over drainage. Als er achter de muur water wordt opgebouwd, waar moet het dan heen? Sommige mensen plaatsen een laag erwtengrind, of drainagepijp aan de voet van de dwarsbalk van de spoorlijn, voordat ze terugvullen met grond, zodat het water kan worden afgevoerd.

Spoorbielzen hergebruiken voor een horizontale tuinmuur

Spoorbielzen hergebruiken voor een horizontaal gestapelde tuinmuur kan natuurlijk ook. Het belangrijkste is dat de spoorbielzen op een vlak en stevig oppervlak worden gelegd. Perfectionisten en ingenieurs zullen dit doen op een fundament van beton, maar de normale mens zal vaak gewoon grind of zand gebruiken of zelfs de grond zelf als die stevig genoeg is. Denk eraan om ook drainage aan te leggen, anders krijg je een vijver!

Als je de spoorbielzen horizontaal op de breedste zijde stapelt, bijvoorbeeld op de 250 mm breedte van een 250 mm x 125 mm dwarsligger, zorg er dan voor dat je ze laag op laag overlapt, net zoals bij het bouwen van een bakstenen muur. En maak elke laag vast aan de onderliggende laag met houtlokschroeven of iets dergelijks. Je krijgt dan een muur die vast staat en door een kraan in één stuk kan worden opgetakeld.

Als je een lange muur bouwt die wat hoger is moet je wel wat extra aandachtspunten in je achterhoofd houden. Je hebt dan namelijk verticale steunpalen nodig, of spoorbielzen, om de muur over de hele lengte te ondersteunen zodat hij niet naar voren gaat hellen. Zet de verticale palen gewoon in de grond en zet de gestapelde spoorbielzen op de palen vast met Timberlok-dwarsbalkschroeven.

Spoorbielzen horizontaal op de smalle zijde

Je kunt de spoorbielzen ook horizontaal op hun smalste zijde stapelen, bijvoorbeeld op de 125 mm breedte (op een 250 mm x 125 mm dwarsligger). Dit kan met twee of meer dwarsliggers hoog, maar ook dan moet je de spoorligger ondersteunen met verticale palen om te voorkomen dat ze worden omvergeworpen door het gewicht van de grond. Graaf een gat en bevestig de verticale steunpalen (of spoorbielzen) met beton. Wanneer je dat hebt gedaan, kun je eenvoudig de spoorbielzen tegen de paal stapelen en samen met Timberlok-dwarsbalkschroeven vastmaken.

Spoorbielzen bestellen

Geïnspireerd geraakt? Ga deze zomer lekker aan de gang en maak die vijver! Wij bezorgen de spoorbielzen door heel Nederland aan huis, ideaal! Je kunt ons bereiken op 0486 46 4161.

[fts_pinterest type=boards_list pinterest_name=platenburgspoorbielzen boards_count=6]