Als je spoorbielzen wilt gebruiken in de tuin is de kans groot dat je ze op maat zult moeten zagen. Als je niet beschikt over het juiste gereedschap kunnen wij dit voor je doen. 

Je kunt natuurlijk ook zelf je spoorbielzen zagen. Als je maar een paar stukken hoeft te zagen en de bielzen wat zachter zijn, kun je overwegen om ze zelf thuis te zagen. Hierdoor kun je wel wat flexibeler werken dan met voorgezaagde bielzen en is er wat meer ruimte voor creativiteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dat muurtje toch niet zo goed uitpakt als je had verwacht en je een andere maat nodig hebt. Ben niet bang om ze met de hand (met kettingzaag) te zagen. Dat kost je ongeveer 2 minuten per biels.

Je kunt vast bedenken dat het met de hand zagen van een dikke, hardhouten spoorbiels niet heel erg fijn is. Maar geloof ons: mensen proberen het wel! Er zijn verhalen van volhardende tuinbouwers die 40 minuten met een handzaag in de weer waren om één enkele spoorbiels te zagen. Maar je kunt vast efficiënter met je tijd omgaan, toch?

Er is ook eens een tuinbouwer geweest die 10 uur deed over het zagen van wat spoorbielzen. Wat een volhouder!

Mythes en legendes

Er gaat een volksverhaal rond waarin wordt verteld dat het gevaarlijk is om Europese spoorbielzen te zagen omdat er kogels in zouden zitten. De RAF en de Luftwaffe doorzeefden tijdens de Tweede Wereldoorlog de spoorrails met hun machinegeweren, om te oefenen. Deze mythe kan met kleine logica worden ontkracht, want zelfs al vind je een kogel dan is het nog niet gevaarlijk, want het zijn de hulzen die explosief zijn, niet de kogels. Dus wie weet tref je nog een mooi stukje geschiedenis aan in je spoorbiels!

Spoorbielzen zagen? Bespaar je de moeite

We snappen best dat jij geen zin hebt om 10 uur lang met een handzaag in de weer te gaan. Spoorbielzen zagen doen wij dus gewoon voor jou. Bedenk daarom van te voren goed hoeveel bielzen je nodig hebt en wat de maat moet zijn, dan zorgen wij dat je snel en efficiënt aan het werk kunt met je tuinproject.