Een tuinpad is een must voor iedere tuin. Je wilt tenslotte niet je gazon kapot lopen of elke keer met moddervoeten het huis betreden. Tuinpaden aanleggen is de perfecte manier om je gazon ‘af te breken’ en je tuin een spannender uiterlijk te geven. Met spoorbielzen kun je erg mooie tuinpaden aanleggen.

Gebruikte bielzen zijn een erg veelzijdig materiaal en uiterst geschikt voor het aanleggen van tuinpaden. Het staat erg stijlvol en anders dan met grindpaden zul je er gewoon met blote voeten overheen kunnen lopen. Ook kun je ze makkelijk op maat (laten) zagen en heb je niet erg veel vaardigheden nodig om een pad te maken van bielzen.

Een tuinpad aanleggen met bielzen
De meest eenvoudige paden zijn gewoon ingegraven. Dit kun je het beste zo aanpakken:

  1. Leg de spoorbielzen klaar op de plek waar je ze wilt hebben. Het is raadzaam om ze niet te ver uit elkaar te leggen, maar ook weer niet zo dicht dat je struikelt. De beste afstand is om en nabij 3 centimeter.
  2. Haal de bielzen weg en markeer de posities (bijvoorbeeld met krijt).
  3. Meet hoe lang en dik de spoorbielzen zijn en begin met graven. Het is slim om ze ongeveer 2,5 centimeter uit te laten steken.
  4. Plaats de bielzen in het gat en vul het wat op met los zand. Stamp de bielzen vervolgens goed aan, bijvoorbeeld met een moker. Controleer goed of je pad waterpas is.

De bielzen zullen na een tijdje gebruik wat dieper wegzakken, dus het is niet erg als ze nu wat uitsteken.

Wees creatief!
Het is ook leuk om een gedeelte van je tuin af te graven en dat te vullen met grind of kiezels, of de bielzen enkel te gebruiken voor de randen van het pad.

Je kunt het nog wat spannender aanpakken en een groter deel van je tuin uitgraven en dat vullen met grind of kiezels. Ook kun je een heel gebied uitgraven en het ‘bestraten’ met bielzen. Dit is wel wat werk, want het moet natuurlijk goed stabiel liggen. Maar het geeft wel een fantastisch resultaat!