We krijgen veel vragen over het gebruik van spoorbielzen in de tuin, dus we hebben er een aantal op een rijtje gezet met de antwoorden. 

1: Kun je de modder makkelijk van de spoorbielzen verwijderen?

“We hebben spoorbielzen die we willen gebruiken in de tuin, maar er zit een dikke laag vuil op. Is er een product dat we kunnen gebruiken om dit te reinigen?”

Hoe je de spoorbielzen het best schoon kan maken hangt af van wat er op zit. Als er alleen maar stof van het spoor en zand op zit, dan moet schrobben met zeep en borstelen genoeg zijn. Stel dat er wat diesel of olie op zit die van een motor is gedruppeld, dan kun je het beste werken met een olieoplosmiddel. Heb je het over teer en creosoot dat vanuit de binnenkant sijpelt, dan is er weinig dat je kunt doen. Heet weer zorgt ervoor dat creosoot en teer naar het oppervlak worden getrokken en daar schommelt het tussen hard of plakkerig zijn bij verschillende temperaturen. Die spoorbielzen kun je beter niet gebruiken als terrasplanken.

2: Teer schoonmaken

“We hebben oude spoorbielzen gebruikt om het zitgedeelte in de tuin te omranden, maar als het warm en zonnig is scheiden sommige spoorbielzen teer uit. Wat kun je hier tegen doen?”

Dit is een bekend verhaal en je hebt drie effectieve opties:

  1. Als er echt veel teer uit komt, kun je de spoorbielzen het beste voor een ander doeleinde gebruiken en een stel aanschaffen zonder teer. Je kunt namelijk niets doen om te voorkomen dat ze lekken.
  2. Vervang ze door spoorbielzen die onbehandeld zijn.
  3. Bekleed de spoorbielzen met een soort hout dat het teer bedekt.

3: Hoe kan ik de spoorbielzen het beste aan elkaar bevestigen?

“We hebben spoorbielzen aangeschaft en willen ze nu aan elkaar gaan bevestigen. Maar hoe kunnen we dat het beste doen?”

Dat legt de meneer in het volgende filmpje haarfijn uit: