Dus je hebt een aantal spoorbielzen gekocht en je gaat ze een tweede leven geven. Goed plan! Spoorbielzen zijn multi-inzetbaar, duurzaam en een flinke blikvanger in je tuin. Maar… ze zijn ook erg zwaar. Een beetje spoorbiels weegt wel 90 kilo dus is enige voorzichtigheid wel geboden. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje zodat jij veilig kunt gaan klussen met je spoorbielzen. 

Nu de Nederlandse spoorwegen worden vernieuwd, worden de eiken spoorbielzen vervangen door betonnen exemplaren. De eiken spoorbielzen zijn fantastisch om te gebruiken in de tuin en dat wordt dan ook in grote aantallen gedaan. Maar onderschat de impact en zwaarte van zo’n tuinproject niet! Spoorbielzen zijn zwaar materieel dus het is slim om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Vraag om een helpende hand

Zoals we al zeiden kan een spoorbiels wel 90 kilo wegen. Die til je dus niet even in je Fiat Panda. Of op het dak van je stationwagen. Denk dus van te voren over twee dingen na: hoe ga je de spoorbielzen mee naar huis krijgen en is er iemand om je te helpen? Het is natuurlijk heel sportief van je als je op de fiets naar Schaijk komt, maar heel praktisch is het niet. Regel een aanhanger of bus, want veiligheid staat voorop. Plus dat je baas ook niet blij gaat zijn als je een hele lading spoorbielzen in je gloednieuwe lease-auto laadt.

En regel een assistent! Tenzij je Hafþór Júlíus Björnsson, Dr. Robert Bruce Banner of Pipi Langkous heet, ga je die spoorbielzen echt niet in je eentje die auto in liften. Natuurlijk helpen wij je graag een handje, maar je zult ze thuis ook weer uit de auto en in je tuin moeten krijgen. Vraag je buurman/vriend/vader/kennis/man dus of hij eventjes de handjes uit de mouwen kan steken, dat scheelt je ook meteen een hernia.

Trek de juiste kleding aan

Bielzen komen uit het spoor. Uit de grond dus. Dat betekent dat ze helaas niet spik en span, brandschoon worden afgeleverd. Trek dus niet je gloednieuwe Levi’s aan als je aan de gang gaat met spoorbielzen, da’s zonde. Trek je klusbroek aan, of iets dat daarop lijkt. Het liefst een broek die lekker zit en past en waar je ook het een en ander in kwijt kunt. Het is daarnaast slim om goed schoeisel te dragen, het liefst schoenen met stalen neuzen. Want je kunt je vast voorstellen hoe een teen eruit ziet nadat er 90 kilo aan spoorbiels op is gevallen…

Daarnaast is het ook zéér aan te raden om goede handschoenen te dragen. Handschoenen beschermen je handen tegen eventuele splinters en geven je iets meer grip, zodat het allemaal net wat veiliger is. En voor de dames: het voorkomt gebroken nagels.

Heb kennis van zaken

Heb je nog nooit een zaag in je handen gehad en heb je als kind niet eens meegedaan aan het bouwdorp? En weet je niet wat het verschil is tussen een schroef en een spijker? Dan is een tuinproject met spoorbielzen misschien wat te hoog gegrepen. Of een project an sich. Natuurlijk hoef je geen Rob Verlinden te heten, maar het is wel handig als je enige kennis van zaken hebt. Dan is de kans op een klusblunder een stuk kleiner. Overschat jezelf niet en vraag gewoon hulp. En het is ook nog eens leuker om zoiets samen te doen.

Zorg voor goed materiaal

En bespaar daar niet op. Een zaag van de Action is misschien niet duur, maar als ‘ie na vijf minuten de geest geeft schiet het nog niets op. Een boormachine met een slechte accu wekt alleen maar irritatie op en een kruiwagen met een slappe band is ook niet handig. Controleer daarom van te voren al je materiaal en kijk ook of je alles hebt. Je wilt niet midden in je klusproject nog naar de Gamma racen omdat je het een en ander bent vergeten. Bespaar ook niet op materiaal, zo krijg je een duurzamer project.

Denk logisch na

Met gezond verstand kom je een heel eind, maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Laat geen spullen rondslingeren in je tuin, houd kinderen en huisdieren op afstand, maak gebruik van gehoor-, oog- en hoofdbescherming als dat nodig is en gebruik gereedschap alleen voor het doeleinde waarvoor het is gemaakt. En nogmaals: twijfel je aan je kunnen? Hang dan niet de stoere vent uit en vraag gewoon hulp. Het is niet leuk als je zelfgemaakte bank in elkaar dondert zodra Tante Truus erop gaat zitten.

Maar natuurlijk mogen we wel lachen om de fouten van een ander 😉